ULUSLARARASI SİYASİ KRİZLERİN DIŞ TİCARETE ETKİSİ: I. KÖRFEZ SAVAŞI ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2017-6
Yayımlanma Tarihi: 2019-02-19 07:53:34.0
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 11-20
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Osmanlı Devleti’nin son döneminden itibaren yönünü batı medeniyeti olarak belirleyen Türkiye, Cumhuriyetin ilanından sonra da batı ile olan bağlarını siyasi ve ekonomik bağlamda geliştirmeye çalışmıştır. Coğrafi konumu, enerji kaynakları, iklimi, tarım ürünlerinin çeşitliliği, turizm imkânları sayesinde stratejik açıdan büyük bir öneme sahip olan Türkiye’nin bu jeo-stratejik pozisyonu ülkemizin gerek yerel gerekse de uluslararası çeşitli kriz ve problemlerle karşı karşıya kalmasında önemli rol oynamıştır. Bu çalışmada, genel olarak kriz kavramı incelenmiş ve ülkeler arasında yaşanan olayların krize dönüşmesinin ekonomik, siyasi, sosyal nedenleri ve sonuçları uluslararası boyutta incelenmiştir. Ayrıca Türkiye’nin coğrafi ve stratejik konumu üzerinde durularak bunun diğer ülkelerle olan ekonomik ve siyasi ilişkilerimizi nasıl etkilediği anlaşılmaya çalışılmıştır. Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından birisi olarak Irak ile dış ticaretimiz incelenmiş ve Körfez Savaşı’nın ülke arasındaki bu ticari ilişkiye etkileri araştırılmıştır.

Keywords

Abstract

Turkey, starting from the latest periods of Ottoman State set her direction through the West, and tried to develop political and economic relations with the western countries after the foundation of the republic as well. Turey has great strategic importance with her geographical location, energy resources, climate, diversity of the agricultural products, toruism facilities. This jeostrategic position of Turkey plays important role on our country’s facing several domestic and international crisis and problems. In this study, in general, the concept of crisis has been investigated and the economic, political and social reasons leading the incidents occured among the countries into crisis have been analyzed at international level. Moreover the geographical and strategic position of Turkey have been examined in terms of how this factor effect our economic and political relations with the other countries. The foreign trade between Turkey and Iraq, as one of the strongest trade partners of Turkey, has been scrutinized by mentioning the First Gulf War’s effects on these trade relationship.

Keywords


  • Ak, Levent, ABD’nin Irak Savaş Stratejisinin İncelenmesi (2003-2010), Yüksek Lisans Tezi, Harp Akademileri Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, İstanbul, 2010.

  • Büyükekşi, Mehmet, “2014 Yılında Dünya Pazar Payımızı Artırdık İhracatta Büyüdük”, Türkiye İhracatçılar Meclisi Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu, 2015.

  • Çalışkan, Zekeriya, “Jeopolitik Hassasiyet ve Türk Birliği”, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 13, Yıl 2011/12, ss.75-89.

  • Ergin, Sedat, “Irak Savaşı ve Türkiye ‘Irak Savaşı Sonrasında Türkiye’nin Dünyadaki Konumu”,Çankaya Gün- demi, Sayı: 14, Temmuz 2003, ss.8-11.

  • Irak ile Dış Ticaret (BM Kararları Çerçevesinde), İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 33, Ağustos 1996.

  • İlhan, Suat, Avrupa Birliğine Neden Hayır-Jeopolitik Yaşam, İstanbul, Ötüken, 2000.

  • Karabıçak, Mevlüt, “Küresel Krizleri Tetikleyen Nedenler ve Küresel Krizin Türkiye Boyutu”, Süleyman Demi- rel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 15, Sayı: 3, 2010, ss. 251-270.

  • Karagöz, Kadir, “Türkiye’de Doğrudan Yabancı Yatırım Girişlerini Belirleyen Faktörler”, Journal of Yaşar University, 2(8), 2008, ss.927-948.

  • Kurt, Selim, “Soğuk Savaş Sonrası ABD’nin Ortadoğu Politikası”, Tarih Okulu Dergisi, Yıl: 7, Sayı: XlX, Eylül 2014, ss.167-196.

  • Mızırak, Zekeriya, “Türkiye Dış Ticaretinin Gelişim Süreci (1980-2004)”, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Dergisi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Dergisi, Cilt 7, Sayı:1-2, 2004, Konya, ss.89100.

  • Özbek, Dilek, “Irak Savaşı ve Türkiye Irak’taki Gelişmelerin Türk Ekonomisine Etkileri: Genel Yaklaşım”, Çankaya Gündemi, Sayı: 14, Temmuz 2003, ss.4-7.

  • Özçelik, Abdullah, 367 Tartışmaları Bağlamında Siyasi Krizler, Aktörler, Sebepler, Boyutlar, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, 2012.

  • Öztürk, Hüseyin, Siyasi İstikrarsızlık ve Ekonomi Üzerindeki Etkileri: Türkiye Uygulaması (1950-2003), Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta, 2004.

  • Öztürk, Mehmet, “1. Körfez Savaş’ından (1990-91) 11 Eylül Sürecine ABD’nin Irak Politikası ve Bunun Türk- Amerikan İlişkilerine Etkileri”, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 16, Ocak-Şubat-Mart 2010, ss.1-27.

  • Svistuna, İrina, “Irak Faktörünün Türkiye’nin Ortadoğu Politikasına Etkisi(1990-2008)”, Ortadoğu Analiz, Cilt: 2, Sayı: 14, Şubat 2010, ss.74-84.

  • Şemşek, İlknur, “Türkiye’nin Jeopolitik Önemi, Köprü mü? Kanat mı? Merkez mi?”, Türk Asya Stratejik Araş- tırma Merkezi, Mart 2014.

  • Turhan Tekin, Gökçe, Kara Sınırları Komşuları ile Ticaretin Türkiye’nin Kalkınmasına Etkisi Çekim Modeli Yaklaşımı, Doktora Tezi, Kadir Has Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2012.

  • Yeşilbursa, Behçet Kemal, “Geçmişten Günümüze Irak Meselesi”, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 29, Özel Sayı II, Temmuz 2009, ss.1315-1343.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics