EKONOMİK KATMA DEĞERDE FİNANSAL PERFORMANSIN ÖLÇÜLMESİ: BIST100’DE İŞLEM GÖREN ÇİMENTO SEKTÖRÜNDEKİ FİRMALAR ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Author :  

Year-Number: 2016-5
Yayımlanma Tarihi: 2019-02-19 07:46:58.0
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 14-36
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Artan rekabet koşulları, işletmelerin uluslararası piyasalarda işlem görmesi pazara dayalı yönetim anlayışı gibi geleneksel muhasebe ölçütü yöntemlerinin işletmenin performansını tam olarak belirlemede karar alıcılar tarafından kullanılmasında yetersiz kalması, maliyet odaklı yönetim anlayışının önemini artırmakta, bu durum yeni performans ölçüm tekniklerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Finansal performans ölçüm teknikleri arasındaki ekonomik katma değer (EVA) yöntemiyle çimento sektöründe faaliyet gösteren firmaların finansal performansının ölçülmesi seminerin konusunu oluşturmaktadır. Maliyete dayalı yönetim anlayışının gerekliliğiyle, hem işletmenin tamamı hem de her bölüm için ayrı uygulanabilmesine olanak sağlayan değer tabanlı performans ölçüm yöntemi olan ekonomik katma değer (EVA) yöntemiyle 2015 yılında BIST’100 de işlem gören çimento sektöründeki firmaların performansı ölçülmektedir. Çalışmada öncelikle finansal performans ölçüm aracı ekonomik katma değer (EVA) açıklanmış akabinde hesaplama yöntemine değinilmiştir. Uygulama bölümünde ise çimento sektöründe faaliyet gösteren 4 şirketin ekonomik katma değerleri 2015 yılı hesaplanmıştır. Sonuç olarak bu yönteme göre yapılan hesaplamalar sonucu elde edilen veriler karşılaştırılarak çıkarımlarda bulunulmuştur.

Keywords

Abstract

Increasing competition, the trading of firms in international markets and the management based on market make traditional accounting Standard methods incapable of assessing the performance of the firms, increase the importance of cost based management and lead to arise of new performance assessment techniques. This study uses one of the financial performance assessment technique namely economic valueadded (EVA) method in order to assess the financial performance of cement firms. With the requirement of cost based management approach, the financial performance of cement firms traded in BIST100 is assessed with the help of a value-based performance assessment method economic value added (EVA), which is applicable both to the entire of the firm and to the parts of the firm. In the study, first financial performance assessment method economic value added (EVA) is explained, then calculation methodology is mentioned. In the application part, the economic value added of 4 cement firms are calculated for the year 2015. Finally, with the comparison of outputs of this performance evaluation method some inferences are made.

Keywords


  • Akbaş, H. (2011). Ekonomik Katma Değer Yaklaşımı ve Hissedar Değeri. Yıldız Teknik Üniversitesi İİBF İş- letme Bölümü

  • Akyüz, Y. (2013). Ekonomik Katma Değer EVA ve Pazar Katma Değer (MVA) Analizi IMKB ‘de İşlem Gören Seramik İşletmelerinde Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (18), S.2, 339-356.

  • Babapour, S. (2008) Sermaye Yapısı İle Ekonomik Katma Değer İlişkisi . Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Finansman Bilim Dalı,. Ankara.

  • Bastı, E. ve Yılmaz, T. (2013). İMKB’de İşlem Gören Yerli ve Yabancı İmalat Sanayi Şirketlerinin Ekonomik Katma Değer (EVA) ve Piyasa Katma Değerine (MVA) Dayalı Performans Analizi, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar (50), 578.

  • Bayrakdaroğlu. A ve Ünlü .U. (2009). Performans Değerlemede EVA ve MVA Ölçütleri: Bu Ölçütler Açısından İMKB Ve NYSE’nin Karşılaştırmalı Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (14), S.1, 287-312.

  • Binboğa, G. Ve Karcıoğlu, R. (2009). Stratejik Bir Yönetim Aracı Olarak Faaliyete Dayalı Maliyetleme İle Eko- nomik Katma Değer Sistemlerinin Birlikte Kullanılmasına İlişkin Bir Uygulama. Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

  • Demirgüneş, K. (2009). Ekonomik Katma Değerin Hisse Senedi Getirileri ve Firma Değeri Üzerindeki Etkisi. NİĞDE. Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Muhasebe-Finansman Bilim Dalı,

  • Dokuzfidan, Ç. (2013). Uluslararası Entegrasyonun Sermaye Maliyeti ve Firma Değerleme Modelleri Üzerinde- ki Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

  • Erce, H. (2008). SubmittedtotheGraduateInstitute of SocialSciencesInpartialfulfillment of therequirementsfort- hedegree of Ph.D. in Finance and Accounting İstanbul, Yeditepe Üniversitesi.

  • Erdoğan, E. (2010). Ekonomik Katma Değer ve Piyasa Değeri Arasındaki İlişki: IMKB’de İşlem Gören Firmalar Üzerine Bir Uygulama. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Zonguldak. Fındık, H. (2013). Finansal Performansın Değer Odaklı Ölçülmesi : Ekonomik Katma Değer Yaklaşımı, KırklareliÜniversitesi İİBF İşletme Bölümü, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, Yıl 5 - Sayı 8 – Mayıs 13 (8)

  • Göğüş, H. (2011) Ekonomik Katma Değer ve Hesaplanışı. M.Ü Almanca İşletme Bölümü. sy:69

  • Levy, H. (1999). IntroductiontoInvestments, South Western Publishing, 2nd Edition, Cincinnati. Sy.701-703

  • Öztürk, M. (2004). Finansal Performansın Ölçülmesinde Alternatif Bir Yöntem ‘’Ekonomik Katma Değer.’’ Niğde Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi(18), Eylül, 3-4.

  • Parlakkaya, R. (2003). Maliyet ve Performans Yönetim Aracı Olarak Tümleşik Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ve Ekonomik Katma Değer Sistemi.’’ Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO. AFYON KOCATEPE Üniversitesi İİBF Dergisi

  • Poll, H.,Booyse, N., Pienaar, A., Büchner, S. andFoot,J. (2011). An Overview of theİmplementation of Econo- mic Value Added (EVA) PerformanceMeasure in SuouthAfrica, SouthernAfrician Business Review Volume 15, Number 3.

  • Stanley, M. (1995). The EVA Financial Management System. Journal of AppliedCorporate Finance, volume8.2

  • Şentürk, A. (2015). İşletmelerde Finansal Performans Değerlendirme Aracı Olarak Ekonomik Katma Değer (EVA) ve BIST’te Bir Uygulama. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı, Balıkesir.

  • Topal, Y. (2008). Ekonomik Katma Değer (EVA) ve Pazar Katma Değer (MVA) Arasındaki İlişki IMKB İmalat İşletmelerinden Örnek.’’ Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, (13), 249-261.

  • Türk, M. (2010). Ekonomik Katma Değer (EVA) Yaklaşımına Göre Sermaye Maliyetlerinin Hesaplanması ve EVA Hesaplanmasında Muhasebe Düzeni, İstanbul, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Muhasebe Finansman Bilim Dalı.

  • Yıldız, Ş. ve Karaca, N. (2011). Stratejik Yönetim Bakış Açısıyla Bütünleşik Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ve Ekonomik Katma Değer Sistemi. Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sakarya Üniversitesi Đ.Đ.B.F

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics