FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVELERİ KAPSAMINDA MADDİ DURAN VARLIKLARA İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Author :  

Year-Number: 2021-2
Yayımlanma Tarihi: 2021-12-30 13:30:29.0
Language : Türkçe
Konu : Muhasebe
Number of pages: 842-860
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Maddi duran varlık muhasebe uygulamaları finansal raporlama çerçeveleri kapsamında gerçekleştirilmektedir. Finansal raporlama çerçevesi Vergi Usul Kanunu (VUK), Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) ve Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) kapsamında gerçekleştirilmektedir. TMS/TFRS ve BOBİ FRS kapsamı dışında kalan işletmeler için Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standart Taslağı (KÜMİ FRS) geliştirilmiştir. KÜMİ FRS’nin uygulamaya geçişi ile birlikte Türkiye’de işletmelerin tamamı VUK ve ilgili standart çerçevesinde finansal raporlama gerçekleştirilecektir. Finansal raporlama kapsamında diğer kalemlerde olduğu gibi maddi duran varlıklarla ilgili muhasebe uygulamaları, muhasebe ilke, esas ve standartları ile birlikte VUK kapsamında gerçekleştirilmektedir. Çalışmada, finansal raporlama çerçeveleri kapsamında maddi duran varlık muhasebe uygulamaları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Çalışma sonucunda,  TMS/TFRS ve bunun temelinde geliştirilen BOBİ FRS ve KÜMİ FRS arasında önemli farklılıklar olmamakla birlikte, standartlar ile VUK arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Maddi duran varlıkların ilk ve sonraki ölçüm işlemlerinde kullanılan yöntemler finansal raporlama çerçevelerinin tamamında benzerlik olduğu,  amortisman, yeniden değerleme raporlaması ve borçlanma maliyetleri ile ilgili uygulamalarda ise farklılıklar tespit edilmiştir. 

Keywords

Abstract

Tangible asset accounting practices are carried out within the scope of financial reporting frameworks. Financial reporting framework is carried out within the scope of Tax Procedures Law (VUK), Turkish Accounting Standards (TMS), Turkish Financial Reporting Standards (TFRS) and Financial Reporting Standard for Large and Medium Enterprises (BOBI FRS). The Draft Financial Reporting Standard for Small and Micro Enterprises (KÜMİ FRS) has been developed for businesses outside the scope of TMS/TFRS and BOBI FRS. With the implementation of KÜMİ FRS, all businesses in Turkey will be financially reporting within the framework of VUK and related standards. As with other items within the scope of financial reporting, accounting practices related to tangible assets are carried out within the scope of VUK, together with accounting principles, principles and standards. In the study, tangible asset accounting practices within the scope of financial reporting frameworks are discussed comparatively. As a result of the study, although there are no significant differences between TMS/TFRS and BOBI FRS and KÜMİ FRS developed on the basis of it, there are significant differences between the standards and VUK. It has been determined that the methods used in the initial and subsequent measurement of tangible fixed assets are similar in all financial reporting frameworks, and differences in the practices related to depreciation, revaluation reporting and borrowing costs.

Keywords


  • 2021 yılı için 1.500TL,

  • geliştirilmiştir. BOBİ FRS 1 Ocak 2018 ve sonrası hesap dönemleri için uygulamaya başlamışken,

  • getirilmemişken, VUK’ta her yıl güncellenmekte olan amortisman ayırma sınırı 2021 yılı için 1.500

  • sınırlamalar getirilmiştir. VUK’ta yeniden değerleme ile ilgili olarak Ekim 2021’de yapılan düzenleme ile birlikte 2022

  • 7338 VUK. (2021). 7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun. C. 7338.

  • Akdoğan, N. (2016). VUK Yasası’nın Muhasebe Standartları İle Uyumlu Hale Gelmesi İçin Yapılması Gereken Değişikliğe İlişkin Öneriler. Ankara: Gazi Kitabevi.

  • Ataman, B. ve Gökçen, G. (2017). Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) Uygulamaları. İstanbul: Beta Basım Yayın.

  • Ergin, N.E. (2016). “Vergi Mevzuatı İle TMS/TFRS’nin Değerleme Ölçüleri Açısından Karşılaştırılması”. Vergi Dünyası Dergisi (418),9-20.

  • Fahran, F. (2016). Vergi Usul Kanunu Muhasebe Uygulamaları ve TFRS/TMS Karşılaştırmaları. Ankara: Yargı Yayınları.

  • Gelir İdaresi Başkanlığı. (2019). Bilanço hesabı esasına göre defter tutma hadleri.

  • Gökçen, G., Öztürk, E. ve Güleç Ö. F. (2019). “KÜMİ FRS Seti Taslağı, BOBİ FRS Seti ve Tam SetTMS/TFRS’nin Temel Konular Açısından Karşılaştırılması”. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 4(3), 413-30.

  • Güvenme Gençoğlu, Ü. (2020). “Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Taslağı’nın BOBİ FRS ve Vergi Uygulamalarımız İle Karşılaştırılması ve Genel Değerlendirme”. Business and Economics Research Journal 11(1), 187-99.

  • Hatipoğlu, A. G. (2012). “Maddi Duran Varlıklarda Amortisman İşlemlerinin Muhasebe Standartları İle Vergi Mevzuatı Açısından İncelenmesi Ve Finansal Tablolar Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi”. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 12(24), 185-216.

  • Kaval, H. (2013). “TMS 16: Maddi Duran Varlıklar Standardının VUK İle Karşılaştırılması ve TMS/TFRS’lere Uygun Mali Tabloalra Dönüştürülmesi”. içinde Türkiye Muhasebe Standartları Seçilmiş Uygulama Örnekleri. Ankara: TDV Matbaacılık.

  • Kıymetli Şen, İ. (2013). “Maddi Duran Varlıklar (TMS 16) Standardının Üretim İşletmelerinde Satışların Maliyetine Etkileri”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3(1), 21-36.

  • Sağlam, N., M. Yolcu, ve A. O. Eflatun. 2018. Örneklerle UFRS Kayıtları. Ankara: Muhasebe Kitapları İnternet Yayıncılık Eğitim A.Ş.

  • Sevilengül, O. (2011). Genel Muhasebe. Ankara: Gazi Kitapevi.

  • Tekşen, Ö. ve Dağlı, S. Ş. (2017). “Madi Duran Varlıkların Tekdüzen Muhasebe Sistemi ile Vergi Usul Kanunu ve TMS-16 Açısından İncelenmesi: Bir Uygulama”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9(20), 424-47.

  • Uzun, E. (2018). “VUK, TMS/TFRS ve BOBİ FRS Açısından Maddi Duran Varlıkların Karşılaştırılması”. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi 81, 344-54.

  • VUK. 1961. Vergi Usul Kanunu. C. 213.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics