KAMU YÖNETİMİ VE İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE VERİLEN EĞİTİMİN GİRİŞİMCİLİK HİSLERİNE KATKISININ ÖLÇÜLMESİ

Author :  

Year-Number: 2017-8
Yayımlanma Tarihi: 2019-02-19 08:34:11.0
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 41-54
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı Dumlupınar Üniversitesi, İİBF, İşletme ve iktisat öğrencilerinin aldıkları eğitimin girişimcilik eğilimlerini artırıp artırmadığını ölçmektir. Buna ek olarak işletme ve kamu bölümü öğrencilerinin girişimcilik eğilimleri arasındaki fark olup olmadığı analiz edilecektir. Genel anlamıyla eğitim seviyesi yükselen bireylerin risk alma eğilimi ile bağımsızlık arzusu yükselecektir. Bu nedenle kendi işine sahip olma arzusuyla girişimcilik potansiyelleri artacaktır. Buna ek olarak girişimcileri başarıya yönlendiren en temel etmenler arasında içsel kontrol odağının olduğu da görülür. Literatürde genel kabul gören bu görüşler işletme ve kamu bölümü öğrencileri üzerinde sınanmıştır. Araştırmada t testi ve Annova yöntemi kullanılacaktır. Ayrıca girişimcilik eğilimleri cinsiyet ve kişilerin daha önce yaşadığı yerle, anne baba mesleği, yaş ile ilişkili olup olmadığı araştırılacaktır.

Keywords

Abstract

The aim of this study is to measure whether the education of Dumlupınar University, Faculty of Economics, Business and Economics has increased the entrepreneurship tendencies. In addition, it will be analyzed whether there is a difference between entrepreneurial tendencies of business and public sector students. In general, the tendency to take risks and the desire for independence will rise for individuals who are rising education level. For this reason, entrepreneurial potentials will increase with the desire to have their own business. In addition, it is also seen that the main factors that drive entrepreneurship success are the internal control focus. These generally accepted views in the literature have been tested on business and public sector students. The t test and Annova method will be used in the research. In addition, entrepreneurship tendencies will be investigated in terms of gender and whether they were related to the place where they lived before, their parents' occupation, and age.

Keywords


  • ARPACI, İbrahim. (2015). Eğitim Fakültesinde Verilen Girişimcilik Derslerinin Öğretim Etkinliğinin

  • ARPACI, İbrahim. (2015). Eğitim Fakültesinde Verilen Girişimcilik Derslerinin Öğretim EtkinliğininÖğrenciler Tarafından Değerlendirilmesi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 30: 138-154.

  • ARYEE, Samuel (1994). “Job Involvement: An Analysis of its Determinants Among Male and Fema- le Teachers”. Revue Canadienne des Sciences de I’Administration 11: 320-333.

  • BOONE, E., ve KURTZ, L. (2013). İşletme, 14. Basımdan Çeviri, Çeviri Editörü: Azmi Yalçın, Anka- ra, Nobel.

  • BOZKURT, Ö. ve Erdurur, K. (2013).“Girişimci Kişilik Özelliklerinin Girişimcilik Eğilimindeki Et-kisi: Potansiyel Girişimciler Üzerinde Bir Araştırma”, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, (8:2): 57-78.DEMİRHAN, A. (2016), Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerini İncelemeye Yönelik BirAraştırma: Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Örneği, Nişantaşı Üniversitesi, Sosyal Bi-limler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Anabilim Dalı, İşletme Yönetimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 132.

  • DURAN, Cengiz. BÜBER, Harun. GÜMÜŞTEKİN Gülten E. (2013), Girişimcilik Hislerine EğitiminKatkısı: Kütahya Meslek Yüksek Okulu Makine Programı Örneği, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, (8-2). 33-56.

  • DURAN, Cengiz. TAŞKIN, Ercan. (2016). Girişimcilik ve Girişimcilik ile İlgili olan Kavramlar, DU- RAN, Cengiz. TAŞKIN Ercan, Ed., Girişimcilik ve İş Planı, Ekim, Acedemia Yayınevi,

  • EKİCİ, E. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimini Belirlemede Planlanmış Davranış-lar Teorisi ve Girişimcilik Eğitiminin Rolü, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yöne- tim ve Organizasyon Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 132.

  • ENTREİALGO, M., FERNANDEZ, E. ve VAZQUEZ, C., (2000), Characteristics of Managers asDeterminants of Entrepreneurial Orientation: Some Spanish Evidence. Enterprise and Innovation Ma- nagement Studies, (1),2:29-32

  • GÜNEY, Semra ve NURMAKHAMATULY, (2007). Arman, Kültürün Girişimciliğe Etkisi: Kazakis-tan ve Türkiye Üniversite Öğrencilerin Girişimcilik Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Kültürlera-rası Araştırma, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt. 10, Sayı: 18, Aralık, 62- 86.

  • GÜROL, M. (2006), Küresel Arena’da Girişimci Ve Girişimcilik, Ankara, Gazi Kitapevi.

  • HİSRİCH, Robert D.; PETERS, (2002), Michael p., Entrepreneurship, McGraw-Hill Higher Educa- tion,

  • İPÇİOĞLU, İ., TAŞER, Anıl. (2009). İşletme Bölümlerinde Verilen Eğitimin Girişimci Adayı Öğren-ciler Üzerindeki Etkileri, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10/2, 13-KOH, H.C. (1996), “Testing hypoteses of entrepreneurial characteristics; A study of Hong Kong MBA Students”, Journal of Managerial Psychology, Vol: 11, No: 3, 12-25.

  • KORKMAZ, Oya, (2012), “Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerini Belirlemeye YönelikBir Araştırma: Bülent Ecevit Üniversitesi Örneği”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bi- limler Fakültesi Dergisi, 19 (2), 209-226.

  • KORKMAZ, S. (2000). Girişimcilik ve üniversite öğrencilerinin girişimcilik özelliklerinin belirlenme- sine yönelik bir araştırma. Hacettepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 18(1), 163-180

  • KURUÜZÜM, Ayşe. IRMAK, Sezgin. İPEKÇİ ÇETİN, Emre. (2010), İşe Bağlılığı Etkileyen Faktör-ler: İmalat ve Hizmet Sektörlerinde Karşılaştırmalı Bir Analiz, Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, March, 183-198.

  • MÜFTÜOĞLU, M. T., Durukan, T., (2004). Girisimcilik ve KOBİ’ler, Gazi Yayınevi, Ankara. NAKTİYOK, A.( 2004). İç Girişimcilik. İstanbul: Beta Yayınları.

  • ÖREN, K. ve Biçkes, M. (2011). “Kişilik Özelliklerinin Girişimcilik Potansiyeli Üzerindeki Etkileri(Nevşehir’deki Yüksek Öğrenim Öğrencileri Üzerinde Yapılan Bir Araştırma)”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(3): 67-86.

  • RAPOSO, M. and PAÇO, A. (2011), “Entrepreneurship education: Relationship between education and entrepreneurial activity”, Psicothema, 23(3), pp. 453-457

  • RASMUSSEN ,Einar A. and SORHEIM, R.; (2006), "Action-Based Entrepreneurship Education", Technovation, 26, 185-194.

  • ROBİNSON, P. B.; HUEFNER, J. C. ; HUNT, H. K. , “An attitude approach to the prediction of ent- repreneurship” , Entrepreneurship: Theory and Practice, vol. 15, 1991.

  • SOUITIRIS, V., ZERBINATI, S. and AL-LAHAM, A.; (2006), "Do Entrepreneurship ProgrammesRaise Entreprenerial Intention of Science And Enginerring Students? The Effdect of Learning, Inspre- ation and Resources", Journal of Business Venturing, 1-26.

  • TAĞRAF, Hasan ve HALİS, Muhsin, (2008), “Üniversitelerdeki Girişimcilik Eğitiminin ‘GirişimselÖz Yetkinlik’ Algısı Üzerindeki Etkisi: Bir Araştırma”, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 3 (2), 91-TAŞ A. (2016). Girişimcilik eğitimi ile girişimcilik eğilimi arasındaki ilişkinin parametrik tekniklerleanalizi: Abant İzzet Baysal Üniversitesi örneği, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ens- titüsü, İşletme Anabilim Dalı, Sayısal Yöntemler Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 120.

  • TOK, Naciye. SEÇER, Arzu. DAVRAN, Müge K. vd., (2014). Ziraat Fakültesi Son Sınıf Öğrencile-rinde Girişimcilik Özellikleri, Algısı ve Eğilimi: Çukurova ve Adnan Menderes Üniversitesi Örneği, Journal of Economics and Management Research / Vol:3 / No:1 / June, 47-73.

  • ULUCAN, S. (2015). Girişimcilik Eğiliminin ve Girişimcilik Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi:Orta Öğrenimde Lise 3. ve 4. Sınıf Öğrencileri Üzerinde Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi, SosyalBilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi,VOLKMANN, C.; (2004), "Entrepreneurship Studies- An Ascending Academic Discipline in the Twenty-First Century", Higher Education In Europe, Vol.29, No.2, July , 177-185.

  • www.frmtr.com/ekonomi-iktisat-isletme-istatistik/4236107-girisimcilik.html, erişim: , 22.03.2017

  • ZHAO, F. (2005), “Exploring the Synergy Between Entrepreneurship and Innovation,” International Journal of Entrepreneurial Behaviour & Research, Vol: 11, No: 1, 25-42.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics