BORSA İSTANBUL’DA İŞLEM GÖREN ENERJİ FİRMALARININ İLK KEZ HALKA ARZ EDİLEN PAYLARININ FİYAT PERFORMANSLARININ İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2022-2
Yayımlanma Tarihi: 2022-12-26 15:15:11.0
Language : Türkçe
Konu : Finans
Number of pages: 338-358
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çalışmanın amacı, enerji firmalarının 2010-2022 yılları arasında Borsa İstanbul’da gerçekleşen halka arzlarına ilişkin performanslarının değerlendirilmesidir. Olay çalışması yönteminin kullanıldığı araştırmada ilgili dönemde halka arz gerçekleştirmiş 18 enerji firması tespit edilmiş ve 30 günlük olay penceresi içerisinde, ihraç edilen pay senetlerinin anormal getiri ve kümülatif anormal getiri oluşturup oluşturmadıkları incelenmiştir. Bulgular enerji firmaları genel olarak ele alındığında halka arz performansına ilişkin bir genelleme ortaya koymaya imkân vermemektedir. Diğer taraftan firmalar yenilenebilir enerji firmaları ve diğer enerji firmaları olarak sınıflandırılmış ancak iki grubun halka arz performansları arasında belirgin bir fark ortaya konulamamıştır. Bu sonuçlara göre halka arza katılacak yatırımcıların sektöre dayalı olarak karar almalarını sağlayacak bir bulguya rastlanmamıştır.  Yatırımcıların yenilenebilir enerji firmalarını diğer enerji firmalarından farklı fiyatladıklarına dair bir çıkarım da sağlanamamıştır.

Keywords

Abstract

The aim of the study is to evaluate the initial public offering performances of energy companies traded in Borsa Istanbul for the years between 2010 and 2022. In the study, event study method was used to examine whether the shares of 18 energy companies produced abnormal returns and cumulative abnormal returns within the 30-day event window. Results do not allow making a generalization regarding the public offering performances of energy firms. On the other hand, companies were classified as renewable energy companies and other energy companies, but no significant differences could be found between the public offering performances of the two groups. According to these results, there was no finding that would enable the investors who will participate in the public offering to make decisions based on the sector. There is no inference that investors price renewable energy companies differently from other energy companies. 

Keywords


  • It is observed that first-time publicly offered shares are priced low in most of the markets surveyed within the scope of price performances of first-time publicly offered shares (Aggarwal ve Rivoli (1990), Ritter (1991), Ritter ve Welch (2002), Pham, Kalev ve Steen (2003), Yu ve Tse (2006), Chemmanur, Hu ve Huang (2010), Darmadi ve Gunawan (2012), Heerden ve Alagidede (2012), Miloud (2014), Jagannathan, Jirnyi ve Sherman (2015), Karanovıć ve Karanovıć (2016), Dhamija ve Arora (2017), Khin, Wong ve Ting (2017), Duong, Goyal, Kallinterakis ve Veeraraghavan (2022), Jamaani ve Ahmed (2021). In most of the studies conducted in Turkey, short-term performance and underpricing, overpricing were discussed, and it was observed that underpricing occurred in most of the studies examining the short-term performance of shares offered to the public for the first time (Küçükkocaoğlu ve Alagöz (2009), Tükel (2010), Kahraman (2016), Kurumahmutoğlu (2019), Kahraman ve Çoşkun (2020), Düzer (2022).

  • In this study, the first thirty days price movements of the equity shares of 18 companies traded in the Electricity Gas and Water sector, which went public in Borsa Istanbul A.Ş. between 2010-2022, were examined. In addition, the price performances of renewable energy companies and other energy companies were compared. In the study, the event study method was used to determine the public offering performance of energy companies. The event study method is based on determining whether the actual return of the relevant stock is statistically significantly different from the expected return according to the market model (abnormal return/AR). In this way, it is investigated whether the stocks examined provide returns above the market. The common approach when calculating expected returns is to use the coefficients and standard errors obtained from the regression of the stock's returns with the index return for a specified forecast window (for example, 200 trading days before the event day). However, in this study, the regression coefficient was accepted as “1” in calculating the expected return, since the yield data before the event date has not yet been formed for the shares. Whether the abnormal returns are statistically significant or not has been tried to be measured by dividing the index returns by the standard errors obtained from the constant term regression within the 200-day forecast window.

  • Günümüzde sermaye piyasalarının gelişmesine paralel olarak işletmelerin uzun vadeli finansman imkânları da genişlemiş, borçlanarak yükümlülük altına girme zorunluluğuna alternatif olarak, büyük miktarda fonları daha az riskle ve sermaye yapılarını zayıflatmayacak bir yöntemle elde etme fırsatları ortaya çıkmıştır. Özsermaye şeklinde sermaye piyasalarından finansman sağlayabilmek için firmaların pay senetlerini ihraç etmeleri, yani halka arz etmeleri gerekmektedir. Halka açılma pay senetlerinin geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşmasını sağlamakta, şirketlere fon sağlamada bir araç olmakta, yerli ve yabancı yatırımcılar nezdinde şirketi tanıtma fırsatı yaratmakta (Pamukçu ve Öztürk, 2018: 22), şirketin prestijini ve itibarını artırmakta, bağımsız dış denetime tabi olma ve benzeri sorumluluklar yüklemektedir. Bu sayede firmanın yatırımcıların ve finansman kurumlarının gözündeki itabı artmakta, bu da sermaye artışlarını kolaylaştırmaktadır (Akgüç, 2013: 766). Yatırımcılar ise ellerindeki tasarrufları değerlendirmek amacıyla ve pay senedi fiyatının ilk işlem günüyle beraber yükseleceği beklentisiyle pay satın alım işlemi yapmakta; ancak uzun vadede pay senetleri fiyatları düşerse hayal kırıklığına uğramakta ve bu durum piyasada olumsuz bir etki yaratmaktadır (Otlu ve Ölmez, 2011: 16). Firma ile yatırımcı arasında köprü vazifesi gören aracı kurumlar açısından en önemli konulardan biri halka arz fiyatının doğru belirlenmesidir. Fiyatın düşük belirlenmesi, firmanın istediği sermayeyi elde edemeyecek olması nedeniyle aracı kurumu değiştirmesi ya da halka arzdan vazgeçmesi sonucunu doğurabilir. Yüksek halka arz fiyatı ise yatırımcıların katılımını azaltarak aracılık komisyonlarının düşmesine yol açabilir. Bu durumlara rağmen aracı kurumlar halka arzın başarısını garanti altına almak adına pay fiyatını düşük belirleme eğilimine girebilmektedir. İlk defa halka arz edilen payların düşük değerlenerek ihraç edilmesi suretiyle yatırımcısına kısa vadede normalin üzerinde getiri sağlanması, düşük fiyatlama kavramı olarak adlandırılmaktadır (Pamukçu ve Öztürk, 2018: 2328).

  • Düşük fiyatlama ile ilgili bu sorunların minimuma indirgenmesi için ilk halka arzlardaki en uygun fiyatı şirketler alanında uzman menkul kıymet aracı kurumu ile birlikte talebe ve piyasa koşullarına göre belirleme eğilimindedirler (Sarıaslan ve Erol, 2014:89). Akgüç’e (2013: 767) göre de ilk halka açılmada, halka arz fiyatı çıkarımdan sonra piyasada hemen oluşacak piyasa değerinin % 1015 altında olmaktadır. Bu konuyu detaylandırmak adına birçok çalışma yapılmış ve literatürde pay senetlerinin fiyat performansını kısa dönemde ele almak için genelde halka arz sonrası birinci, ikinci ve üçüncü gün veya bir aylık gelişmeler; uzun dönemde fiyat performansı incelemek içinse bu süre 3-5 yıl olarak ele alınmış ve genelde 3 yıl olarak belirlenmiştir (Kahraman, 2016: 54). Uluslararası çalışmalarda ilk halka arzlarda pay getirilerinin genellikle pozitif olduğu ve bu getirinin uzun vadede korunsa da çoğu çalışmada getirinin zamanla negatife dönüşebileceği bulgusuna ulaşılmıştır (Turan Kurtaran, 2012: 265). İlk gün görülen fiyat hareketleri karşılaştırıldığında, gelişmekte olan piyasalarda gün içi fiyat hareketlerinde limit olmasından ötürü daha dar; gelişmiş piyasalarda ise fiyat limitlerinde herhangi bir kısıt olmadığı geniş bir bantta fiyat artışları gözlenmektedir. Dolayısıyla halka arzda görülen getirilerin kısa veya uzun dönemde ülkeler bazında farklılaşması; ihraççı firma, halka arz süreci ve yapısal düzenlemelerden kaynaklanmaktadır (Küçükkocaoğlu ve Alagöz, 2009: 66).

  • Yatırımların finansmanında ulusal ve uluslararası kaynaklardan fon sağlamak, tahvil ihraç etmek vb. yöntemlerin yanı sıra pay senetlerinin halka arzı kaynak olarak birçok sektörün yanı sıra enerji sektöründeki yatırımların finansmanında da alternatif kaynak olması bakımından önem arz etmektedir (TSKB, 2021: 54). Günümüzde büyük öneme sahip olan enerji sektöründeki kaynaklar doğal enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere ikiye ayrılmakta petrol, doğalgaz ve kömür gibi enerji kaynakları doğal enerji kaynakları olarak sınıflanmaktadır (Emeksiz ve Fındık, 2021: 156157). Bir diğer enerji kaynağı olan yenilenebilir enerji kaynakları ise biokütle enerjisi, güneş enerjisi, füzyon enerjisi, hidrojen enerjisi, rüzgar enerjisi ve jeotermal enerjidir (Seydioğulları, 2013: 24). Türkiye’de enerji kaynaklarına bakıldığında ise elektrik, petrol, doğal gaz, hidrolik, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerji, biokütle ve nükleer enerji kaynaklarının bulunduğu görülmektedir. Ayrıca 2022 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla kurulu gücün kaynaklara göre dağılımına bakıldığında; jeotermal (%1,7), doğal gaz (%24,9), güneş (%8,4), kömür (%20,8), hidrolik enerji (%31,1), rüzgâr (%10,8) ve diğer kaynaklar (%2,4) şeklindedir. Elektrik enerjisi üretim santrali sayısı ise 2022 Haziran sonu itibarıyla 10.862’ye yükselmiş olup mevcut santrallerin 356 tanesi rüzgâr, 749 tanesi hidroelektrik, 348 tanesi doğal gaz, 68 tanesi kömür, 8.792 tanesi güneş, 63 tanesi jeotermal ve 486 tanesi diğer kaynaklı santrallerdir (Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2022). Enerji kaynaklarının kullanımı iklim değişiklikleri, nüfus artışı, fosil üretimin neden olduğu çevre kirliliği ve enerji talebinin artması ile birlikte zamanla problem haline gelmiştir (Karabağ, Çobanoğlu Kayıkcı ve Öngen, 2021: 239).

  • Sürdürülebilir ve düşük karbonlu enerji sistemine geçiş ve enerji verimliliğinin arttırılması amacıyla birçok ülkede yenilenebilir enerjiye büyük önem verilmeye başlanmış olup Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımları; hidroelektrik santrallerin 2000’li yılların ortasında hızla artmasıyla yükselmiş ve bu yükseliş diğer santral türleriyle artarak son 10 yılda ivme kazanmıştır (TSKB, 2021: 29). Bu aşamalar hali hazırda yeterli olmamakta ve üretimde ve tüketimde çevresel problemleri minimuma indiren sürdürülebilirlik kapsamında ele alınan yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik ve güvenilir bir şekilde kullanılması ülke kalkınması açısından çok önemli olmakta ve bu konuda çalışmalar devam etmektedir (Seydioğulları, 2013: 25). Buradan hareketle bu çalışmada Borsa İstanbul (BIST) Elektrik endeksinde (XELKT) listelenen firmaların ilk kez halka arz edilen paylarının fiyat performanslarının incelenmesi ve yenilenebilir enerji firmalarının fiyat performansları ile diğer enerji firmalarının fiyat performanslarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında XELKT’te listelenen 18 firmanın 11 tanesi yenilenebilir enerji firması olarak tespit edilmiş ve halka arz tarihleri itibariyle 11 firma kapsamında; Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş’nin 2020; Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş., Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş., Galata Wind Enerji A.Ş., Kartal Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş., Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2021; Hun Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. ve Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2022 yılında halka arz olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla çalışma kapsamında yer alan 11 firmanın 8 tanesinin son 3 yılda halka arz olması; yenilebilir enerjinin son zamanlarda sürdürülebilir finans kapsamında sıkça gündeme geldiği, yenilenebilir enerji firmalarının halka açılma sürecinin hızlandığı ve yatırımcılar açısından yeni yenilenebilir enerji firmalarının halka arz fiyatlarının farklı fiyatlanıp fiyatlanmadığı başka bir deyişle yenilenebilir ve diğer enerji firmalarının ilk halka arzlarının kazanç getirip getirmediği sorusunu ortaya çıkartmıştır. Ayrıca yenilenebilir enerji firmalarının ilk halka arzlarına ilişkin fiyat performanslarını inceleyen çalışmalara az rastlanılmış olması çalışmayı özgün kılmakta ve literatüre katkı sağlaması beklenmektedir. Bu amaçla gerçekleştirilen bu çalışmada; çalışmanın bundan sonraki kısmında literatür araştırması yer almış, 3. Bölümde araştırmada kullanılan model ve yönteme değinilmiş ve 4. Bölümde ise bulgular değerlendirildikten sonra son bölümde sonuca yer verilmiştir.

  • Yazar Ülke /Borsa Periyod Bulgular Aggarwal ve Rivoli (1990)

  • ABD 1977-

  • (%-13.73). Ritter (1991) New York Borsası 1975

  • performansı düşmüştür. Kunz ve Aggarwal (1994)

  • İsviçre 1983-

  • performans gösterdiği tespit edilmiştir. Ritter ve Welch (2002)

  • ABD 1980-

  • Alagidede (2012)

  • Güney Afrika 2006-

  • İlk işlem günü piyasaya göre düzeltilmiş ortalama getirinin %108,33 olarak gerçekleştiği ve 2007 yılında finans sektörünün en büyük halka arz düşük fiyatlandırmasına sahip olduğunu tespit edilmiştir. Chipeta ve Jardine (2014)

  • Güney Afrika 1996-

  • göstermektedir. Karanovıć ve Karanovıć (2016)

  • ortalama getiri elde edilmiştir. Dhamija ve Arora (2017)

  • Hindistan 2005-

  • performans göstermektedirler. Yadav, Dasgupta ve Moray (2018)

  • sırasıyla %8, %9 ve %14’dür. Jamaani ve Ahmed (2021)

  • Periyod Bulgular Pham, Kalev ve Steen (2003)

  • Avustralya 1996-

  • sahiplik yapısı oluşturduğu sonucuna varılmıştır. Yu ve Tse (2006) Çin 1995

  • Huang (2010)

  • 15.08’dir. Darmadi ve Gunawan (2012)

  • Endonezya 2003-

  • büyüklüğü ve kurumsal sahiplik ile negatif yönlü ilişkilidir. Miloud (2014) Fransa 1995

  • -% 0.67’dir. Jagannathan, Jirnyi ve Sherman (2015)

  • Singapur 1993-

  • Bir aylık getiri % 0.1’dir. Khin, Wong ve Ting Malezya 2008

  • negatife yönelmektedir. Gustavson (2019) Kuzey Avrupa

  • Yazar Periyod Yöntem Bulgular Ünlü (2006) 1990- 1995 Ritter (1991) yöntemi Bir ve iki yıllık dönemlerde negatif getiri elde Daştan (2018) 2004-2007 1, 2, 3 günlük, 1

  • edilebilmektedir. Küçükkocaoğlu ve Alagöz (2009)

  • 1993-2005 Logit analizi Düşük fiyatlandırma; sabit fiyatla talep

  • düzeyinde gerçekleşmiştir. Tükel (2010) 2000-2007 Olay çalışması Kümülatif getiriler ilk ay %27,95 36. ayın

  • %10,94 olarak tespit edilmiştir. Otlu ve Ölmez Ocak-2006 Haziran

  • ortalama AR’ları %6,99 oranında düşük Çakır (2014) Ocak 2008 – Temmuz

  • düzeyinde pozitif kümülatif AR elde edilmiştir. Kahraman (2016) Ocak 1993Haziran

  • seviyesine ulaşmıştır. Kurumahmutoğlu 2 Şubat 2007 – 2 Şubat 2019

  • anormal ilk gün kapanış getirisi %5,33’dir. Kahraman ve Çoşkun (2020)

  • fiyatlandırma seviyesi zamanla azalmıştır. Avcı, Akdoğu ve Şimşir (2020)

  • 2010-2019 AR hesaplanması Pay fiyatları birinci gün piyasada oluşan fiyatın

  • altında olacak şekilde belirlenmiştir. Yaşar, Terim ve Kayalı (2020)

  • 2013-2018 Dönem sonu ve dönem

  • 2013-2017 döneminde yüksek, 2018 yılında

  • düşük fiyatlama olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Yavuz (2021) 2010-2020 Olay çalışması Elektrik, gaz ve su sektöründe yer alan

  • rastlanılmamıştır. Özyeşil (2022) 2021 Olay çalışması İncelenen 1, 3 ve 7 günlük süreler kapsamında

  • olgusuna rastlanılmamıştır. Düzer (2022) 2015-2021 Kümülatif AR yöntemi Birinci gün ortalama %6,25 seviyesinde AR ve

  • Tablo 3’e bakıldığında, uluslararası literatürle benzer şekilde ulusal literatürde de ilk halka arzlarda fiyatlamanın düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır (Küçükkocaoğlu ve Alagöz (2009), Tükel (2010), Kahraman (2016), Kurumahmutoğlu (2019), Kahraman ve Çoşkun (2020), Düzer (2022).

  • Bu çalışmanın amacı BIST’te işlem gören ve XELKT endeksinde listelenen firmaların ilk kez halka arz edilen paylarının fiyat performanslarının incelenmesi ve yenilenebilir olan enerji firmaları ile diğer enerji firmalarının fiyat performanslarının karşılaştırılması yapılarak bulguların değerlendirilmesidir. Bu amaçla 2010-2022 yılları arasında halk arz edilen ve ilgili endeks kapsamında yer alan 18 anonim şirkete ait pay senetlerinin ilk otuz günlük fiyat hareketlerinin incelemesi yapılmış ve yenilenebilir enerji firmaları ile diğer enerji firmalarının fiyat performansları karşılaştırılmıştır. Çalışmaya konu olan veriler BIST Datastore veri tabanından ve www.investing.com internet sitesinden alınmıştır. Hesaplamalarda pay senetlerinin kapanış fiyatları kullanılmış, endeks verisi olarak ise XELKT endeksinin kapanış verileri kullanılmıştır. Verilerde şirketlerin borsadaki ilk işlem günleri olay günü (0. Gün) olarak kabul edilmiş, ilgili günün getirisi ise halka arz fiyatı ile ilk işlem günün kapanış fiyatı arasındaki fark alınarak hesaplanmıştır.

  • Yenilenebilir Enerji Firmaları 1 AYDEM Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. 29.04.2021 2 BIOEN Biotrend Çevre Ve Enerji Yatırımları A.Ş. 28.04.2021 3 ESEN Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. 9.10.2020 4 GWİND Galata Wind Enerji A.Ş. 22.04.2021 5 HUNER Hun Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. 21.02.2022 6 KARYE Kartal Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. 16.07.2021 7 MAGEN Margün Enerji Üretim Sanayi Ve Ticaret A.Ş. 30.09.2021 8 NATEN Naturel Yenilenebilir Enerji Ticaret A.Ş. 8.08.2019 9 PAMEL Pamel Yenilenebilir Elektrik Üretim A.Ş. 13.06.2014 10 SMRTG Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme

  • değişen varyans sorunlarına karşı duyarlı Newey ve West (1987) tahmincisi kullanılmıştır. Olay

  • firmada (CANTE için pozitif ve CONSE için negatif) rastlanmıştır. Tüm bu bulgular ışığında yatırımcılar için enerji paylarının halka arz performansları açısından genelleme yapma imkânı görülmemekte olup, her bir pay senedinin kendi özelinde değerlendirilmesi gerektiği söylenebilir. Çünkü hem yenilenebilir enerji firmalarının hem de diğer enerji firmalarının ilk defa halka arz edilen paylarının tümünün gerek anormal getirileri gerekse kümülatif getirileri için yüksek ya da düşük fiyatlandığına dair genelleme yapmak mümkün olmamaktadır. Benzer şekilde yenilenebilir ve diğer enerji firmaları kıyaslandığında payların fiyatlarının kısa dönem performansı açısından belirgin bir fark görülmemektedir. Özetle çalışma kapsamında hem yenilenebilir enerji hem de diğer enerji firmalarının paylarının ilk defa halka arzlarında fiyatlama ve fiyatlarının kısa dönem performansı konusunda farklılıklarının görülmemesi literatürde benzer şekilde Yavuz (2021) tarafından gerçekleştirilen çalışma ile benzerlik göstermekte olup yazar bu çalışmasında Elektrik, gaz ve su sektöründe yer alan firmaların hiçbirinde düşük fiyatlama olgusu ile karşılaşılmamış olduğunu belirtmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında hem fiyatlama hem de kısa dönem performans açısından farklılıkların görülmemiş olması pay bazında etkilerin olabileceği ve bu etkilerin hangi nedenlerden kaynaklanabileceği sorusunu gündeme getirmiştir. Bu kapsamda Ünlü ve Ersoy (2008) ilk defa halka arz edilen pay senetlerine ilişkin olarak düşük fiyatlama üzerinde etkili olan faktörlerin seçilen halka arz şekli, kullanılan satış yöntemi ve firma yaşı olduğunu tespit etmişlerdir. Fiyat performansı üzerinde etkili olan faktörlerin ise ilk gün düşük fiyatlama, yüksek belirsizlik, halka arzın sermaye artırımı olarak gerçekleştirilmesi ve faaliyet süresinin uzun olması olduğu bulunmuştur. Tüm bu bilgiler ışığında yatırımcıların yatırım kararı almadan önce; ilk defa halka arz edilecek enerji paylarının hem fiyatlama hem de kısa dönem performansını etkileyebilecek birçok faktörün olduğunu dikkate alarak karar vermeleri ve firmaların projelerine, beklenen nakit akışları ve kazanç güçleri gibi çeşitli faktörlere bakarak firma tercihinde bulunmaları önerilmektedir. Özellikle XELKT’te listelenen firmaların ilk kez halka arz edilen paylarının halka arz performanslarına bakılarak, yatırımcılar açısından yeni bir enerji firmasının halka arzına katılma kararı alırken birçok faktörün fiyatlama konusunu etkileyebileceği göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılması ve yatırım kararı alınması tavsiye edilmektedir.

  • KAYNAKÇA Aggarwal, R., ve Rivoli, P. (1990). Fads in the initial public offering market?. Financial Management

  • Association International, 19(4), 45-57. Akgüç, Ö. (2013). Finansal Yönetim. (Dokuzuncu Baskı) İstanbul: Avcıol Basım Yayın. Avcı, B., Akdoğu, E. ve Şimşir, S.A. (2020). Borsa İstanbul ilk halka arz piyasa dinamikleri ve düşük

  • fiyatlama. Center of Excellence in Finance Araştırma Raporu, Sabancı Üniversitesi. Chemmanur, T. J., Hu, G., ve Huang, J. (2010). The role of institutional investors in initial public

  • offerings. The Review of Financial Studies, 23(12), 4496-4540. Chipeta, C., ve Jardine, A. (2014). A review of the determinants of long run share price and operating

  • Business & Economics Research Journal (IBER), 13(5), 1161-1176. Çakır, H. (2014). İlk Halka Arzların Kısa Dönem Fiyat Performansları: Borsa İstanbul’da Sektörel

  • Sosyal Bilimler Enstitüsü. Darmadi, S., ve Gunawan, R. (2012). Underpricing, board structure, and ownership: An empirical

  • http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.2034623. (Erişim Tarihi: 20.07.2022). Daştan, D. (2008). Halka Arzlarda Fiyatlandırma, 2004-2007 İMKB Örneği. Yüksek Lisans Tezi.

  • Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Dhamija, S., ve Arora, R. K. (2017). Determinants of long-run performance of initial public offerings:

  • evidence from India. Vision, 21(1), 35-45. Duong, H. N., Goyal, A., Kallinterakis, V., ve Veeraraghavan, M. (2022). Democracy and the pricing

  • of initial public offerings around the world. Journal of Financial Economics, 145, 322-341. Düzer, M. (2022). İlk halka arzlara yönelik kısa dönem fiyat performans incelemesi ve sektörel

  • 249-275. Emeksiz, C., ve Fındık, M.M. (2021). Sürdürülebilir kalkınma için yenilenebilir enerji kaynaklarının

  • Türkiye ölçeğinde değerlendirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, Özel Sayı 26, 155-164. Gustavson, M. (2019). IPO Pricing: Evıdence on Nordic Ipos in 2015‐18. Master’s Thesis. Tallinn:

  • Tallınn Unıversıty of Technology School of Business and Governance. Heerden, G., ve Alagidede, P. (2012). Short run underpricing of initial public offerings (IPOs) in the

  • Johannesburg Stock Exchange (JSE). Review of Development Finance, 2, 130-138. Jagannathan, R., Jirnyi, A., ve Sherman, A. G. (2015). Share auctions of initial public offerings: Global

  • evidence. Journal of Financial Intermediation, 24, 283-311. Jamaani, F.,ve Ahmed, A. D. (2021). Modifier effects of country-level transparency on global

  • Kahraman, İ. K. (2016). İlk Halka Arzda Düşük Fiyatlama Olgusu ve Borsa İstanbul’da Düşük

  • Kahraman, İ. K., ve Coşkun, E. (2020). İlk halka arzda düşük fiyatlama seviyesi zamanla değişiyor mu?

  • Dergisi, 34(1), 141-161. KAP. https://www.kap.org.tr/tr/Sektorler (Erişim Tarihi: 21.07.2022). Karabağ, N., Çobanoğlu Kayıkcı, C.B., ve Öngen, A. (2021). %100 yenilenebilir enerjiye geçiş yolunda

  • Dünya ve Türkiye. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 21, 230-240. Karanovıć, G., ve Karanovıć, B. (2016). IPOs performance analysis: evidence from emerging markets

  • in the Balkans. Scientific Annals of Economics and Business, 63(3), 381-389. Khin, E.W.S., Wong, R., ve Ting, L.S. (2017). Initial public offering (IPO) underpricing in Malaysian

  • settings. Journal of Economic & Financial Studies, 5, 14-25. Kunz, R.M., ve Aggarwal, R. (1994). Why initial public offerings are underpriced: Evidence from

  • Switzerland. Journal of Banking & Finance. 18(4). 705-723. Kurumahmutoğlu, A. M. (2019). İlk Halka Arzlarda Düşük Fiyatlandırma: İlk Gün Açılış, Kapanış ve

  • Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Küçükkocaoğlu, G., ve Alagöz, A. (2009). İMKB’de uygulanan halka arz yöntemlerinin karşılaştırmalı

  • analizi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(2), 65-86. Miloud, T. (2014). Earnings management and initial public offerings: An empirical analysis. Journal of

  • Applied Business Research, 30(1), 117-134. Newey, W. K. and West, K. D. (1987). A simple, positive semi-definite heteroskedasticity and

  • autocorrelation consistent covariance matrix. Econometrica, 55(3), 703-708. Otlu, F., ve Ölmez, S. (2011). Halka ilk kez arz edilen pay senetlerinin kısa dönem fiyat performansları

  • Yaklaşımlar Dergisi, 2(2), 14-44. Oyak Yatırım. https://www.oyakyatirim.com.tr/ (Erişim tarihi: 20.07.2022). Özyeşil, M. (2022). Underpricing anomaly in initial public offerings: A research on 2021 initial public

  • Journal, 10(1), 149-162. Pamukçu, A., ve Öztürk, E. (2018). Halka arzlarda düşük fiyatlama ve Borsa İstanbul’a arz olma

  • kriterleri. Muhasebe ve Maliye Dergisi, 1(2), 21-35. Pham, P. K., Kalev, P. S., & Steen, A. B. (2003). Underpricing, stock allocation, ownership structure

  • and post-listing liquidity of newly listed firms. Journal of Banking & Finance, 27, 919-947. Ritter, J. R. (1991). The long‐run performance of initial public offerings. The Journal of Finance, 46(1),

  • 3-27. Ritter, J. R., ve Welch, I. (2002). A review of IPO activity, pricing, and allocations. The Journal of

  • Finance, 57(4), 1795-1828. Sarıaslan, H. ve Erol, C. (2014). Finansal Yönetim Kavramlar, Kuramlar ve İlkeler. (Gözden geçirilmiş

  • TSKB (2021). Enerji Görünümü. https://www.tskb.com.tr/i/assets/document/pdf/enerji-sektor-

  • gorunumu-2021.pdf. (Erişim tarihi: 28. 07. 2022). Turan Kurtaran, A. (2012). Türkiye’de İlk Halka Arzların Fiyat Performanslarının Sektörler İtibariyle

  • Enstitüsü. Tükel, A. (2010). Asimetrik enformasyon ışığında halka arzların uzun dönemli performanslarının

  • değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri Ve İstatistik Dergisi, 12, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. (2022). https://enerji.gov.tr/bilgi-merkezi

  • enerji (Erişim tarihi: 28.07.2022). Ünlü, U. (2006). Türkiye'de ilk defa halka arz edilen bankacılık sektörü pay senetlerinin uzun dönem

  • 147. Ünlü, U., ve Ersoy, E. (2008). İlk halka arzlarda düşük fiyatlama ve kısa dönem performansın

  • belirleyicileri: 1995- 2008 İMKB örneği. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler

  • Fakültesi Dergisi, 23(2), 243-258. Yadav, N. R., Dasgupta, H., ve Moray, R. (2018). Short term performance analysis of IPOs in

  • India. Asian Journal of Empirical Research, 8(11), 392-403. Yaşar, G., Terim, B., ve Kayalı, C. (2020). Borsa İstanbul’da 2013-2018 yılları arasında ilk kez halka

  • Dergisi, 12(4), 3965-3980. Yavuz, E. (2021). Türkiye’deki Şirketlerin Paylarını İlk Kez Halka Arzında Oluşan Fiyat Anomalisi ve

  • Finansal Performans İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Yu, T., ve Tse, Y.K. (2006). An empirical examination of IPO underpricing in the Chinese A-share

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics