MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE YARDIMCILARININ FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: NİĞDE ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2022-1
Yayımlanma Tarihi: 2022-06-21 18:20:30.0
Language : Türkçe
Konu : Muhasebe
Number of pages: 39-63
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

ÖZET

Bireylerin, gelirlerini, yatırımlarını ve bütçelerini yönetebilme ve kontrol altına alabilme yeteneği olarak dilimize kazandırılmış olan finansal okuryazarlık kavramı; mikro açıdan bakıldığında bireylerin finansal anlamda alacakları kararlarını yönlendirmekte, makro açıdan bakıldığında ise toplum refahının artmasına katkı sağlamaktadır. Finansal açıdan yapılan tüm işlemlerde doğru tutum içerisinde olmaya, birey ve toplum olarak finansal farkındalık düzeyinin kayda değer bir şekilde yükselmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada Niğde ilinde faaliyet göstermekte olan muhasebe meslek mensupları ve yardımcılarının finansal okuryazarlık düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 78 meslek mensubu ve yardımcısına ulaşılmış ve ankete dayalı yapılan araştırma sonuçlarına yer verilmiştir.

Keywords

Abstract

The concept of financial literacy, which has been brought into our language as the ability of individuals to manage and control their income, investments and budgets; from a micro point of view, it directs the financial decisions of individuals, and from macro point of view, it contributes to the increase of society’s welfare. It ensures to be in the right attitude in all financial awareness as an individual and society. In this study, it is aimed to determine the financial literacy levels of accounting professionals and their assistants operating in Niğde province. For this purpose, 78 professionals and their asistants were reached and the results of the survey based on the survey were included.

Keywords


  • Research on financial literacy shows that financial literacy is analyzed from various aspects. These studies are summarized as follows: Temizel and Bayram (2011) aimed to determine the financial literacy level of the students studying at Anadolu University Faculty of Economics and Administrative Sciences. As a result they found that the students considered themselves more successful than their current level. Coral and others. (2012) conducted a survey among employees in the branch of the Ministry of Transport and as a result they found out that the economic literacy of the branch employees was good. Çam and Barut (2015) did their research on postgraduate students at Gümüşhane University and as a result they found out that students had lower levels of financial literacy. Çömlekçi (2017) aimed to determine the level of Islamic financial literacy of customers of participating banks and whether there is a difference in demographic characteristics, resulting in lower levels of Islamic financial literacy and financial literacy of customers of participating banks. Dilek, Küçük and Eleren (2016) tried to determine the level of financial literacy of students studying at the University of Kastamonu using scales developed by previous research in their classes, and as a result concluded that students are well informed about financial literacy. Dağdelen (2017), in his study the financial literacy levels of Certified Public Accountants operating in Aydın province and its districts, and as a result, she concluded that their financial literacy levels are high. Kaderli, Gümüş, and Danışman (2018) aimed to determine the financial literacy level of retired personnel who served in the Turkish Armed Forces and concluded that their financial literacy levels are low. Sandal and Yalçın (2020) aimed to determine the financial literacy and financial statement literacy levels of professional accountants operating in Tunceli and Elazığ. As a result, they determined that the members of the profession do not have sufficient knowledge in terms of conceptual and current issues, but their financial literacy levels are above the average. Oktay and Göker (2020) aimed to examine the effect of financial literacy level on individuals' propensity to save. As a result, they determined that there is a significant relationship between the basic and advanced level of financial literacy of the academic and administrative staff at Kırıkkale University, which is the subject of the study, and the tendency to save. MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE YARDIMCILARININ FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: NİĞDE ÖRNEĞİ - A RESEARCH TO DETERMINE THE FINANCIAL LITERACY LEVELS OF ACCOUNTING PROFFESSIONALS AND ASSISTANTS OPERATING: CASE OF NİĞDE

  • Finansal okuryazarlık kavramı literatürde ilk defa 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz sonrasında yer almaya başlamıştır. Küresel anlamda yaşanan gelişmeler sonrasında bireylerin ekonomik olarak olumsuz yönde etkilenmesinin sonucunda bu kavram toplum ve bireyler için önem arz etmeye başlamıştır. 2008 yılında yaşanan krizin ardından ekonomik ve iktisadi planlamalar yapmayan bireylerin büyük borç yükümlülükleri altına girdikleri, emeklilik dönemine ilişkin yeterli olmayan düzeyde planlamalar yaptıkları ve bunların sonucunda ekonomik anlamda sıkıntılarla karşı karşıya kaldıkları görülmüştür. Böylelikle finansal okuryazarlık düzeyi sadece bireyleri ilgilendiren bir sorun olmaktan çıkmış, tüm toplumun ve ülke yönetiminin sorunu haline gelmiştir (Yalçın ve Öztürk,2019:85).

  • Literatürde yapılan çalışmalar incelendiğinde, finansal okuryazarlık kavramının herkes tarafından genel kabul gören bir tanımı bulunmamaktadır. Finansal okuryazarlık kavramına ilişkin yapılan tanımlamalar, bilgi ve beceriyi temel kavramlar olarak ele almakta ve araştırmalara göre değişiklik göstermektedir. Finansal okuryazarlık kavramının farklı şekillerde tanımlanması bu konuda birçok çalışma yapılmasına olanak tanımaktadır (Ergün, 2018:31).

  • Finansal okuryazarlık konusuna yönelik yapılan ilk çalışmada bu kavram; tüketicilerin para yönetiminde finansal olarak yapmaları gereken değerlendirmelerin bilicinde olmaları ve bu konuya ilişkin karar alırken de karşılaşabilecekleri sonuçları tahmin edebilmeleri şeklinde ifade edilmektedir. Bu çalışmadan sonra araştırma yapan birçok kişi bu tanımlamayı temel alarak finansal okuryazarlık kavramını farklı boyutlarda ele almış ve bu tanımın kapsamını genişletmişlerdir (Salman ve Esmeray, 2020:2003).

  • OECD tarafınca Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nda (PISA) yapılan tanımlamaya göre, “finansal kavramları ve becerileri tecrübe ve kavrama, güdü ve güven, çeşitli finansal durum karşısında bireyin ve toplumun finansal refah düzeyini geliştirmek ve ekonomik hayata katılımı sağlamak; etkili kararlar vermek üzere bu tecrübe ve kavrayışı uygulamak” olarak tanımlanmaktadır (Ergün ve Şahin, 2014:849).

  • OECD’ye bağlı olarak kurulmuş olan Finansal Eğitime Yönelik Uluslararası İşbirliği’nin (INFE) 2011 yılında yapmış olduğu çalışma da ise finansal okuryazarlık; güçlü finansal kararlara ve sonuçta bireysel finansal refaha ulaşabilmek amacıyla gerekli olan farkındalığın, bilginin, becerinin, tutumun ve davranışın bir arada olması şeklinde tanımlanmaktadır (Ergün ve Şahin, 2014:849).

  • Finansal okuryazarlık; bireylerin finansal anlamda doğru kararlar verebilmeleri ve finansal güçlerini koruyabilmeleri için ihtiyaçları olan finansal bilgi, beceri tutum ve davranışlarının bir araya gelmesidir (Erim, 2019:3).

  • Finansal okuryazarlık, bireylerin günlük yaşantısındaki finansal kaynaklar ile bunların alternatifi durumunda olan kaynakları kıyaslayarak elde edilen bilgiler doğrultusunda en doğru kararı verebilmesidir (Sandal ve Yalçın, 2020:2217).

  • Finansal okuryazarlık, bireylerin parayı yönetmede ve parayı kullanmada finansal bilgiye dayanarak değerlendirme yapması ve yapacakları yatırımlara karar verirken finansal araç seçiminde rasyonel kararlar alabilmesidir (https://www.teb.com.tr/document/finansal-okuryazarlik-ve-erisimendeksi.pdf).Finansal okuryazarlık; bireylerin sahip oldukları gelirlerini ve yatırımlarını akılcı yönetebilme yeteneğidir (Tetik, 2019:3509).

  • Finansal okuryazarlık; bireylerin yaşantılarını her açıdan etkileyecek olan ekonomik gelişmeler ile bu gelişmelerin sonucundaki etkileri anlayabilme, yorumlayabilme ve karar verebilme yeteneğidir (Gerek ve Kurt, 2011:61).

  • Finansal okuryazarlık kavramına ilişkin yapılan tanımlamaların çoğunluğunda; finansal kavramlarla ilgili bilgilere, finansal kavramlarla ilgili iletişim sağlama becerisine, finansal araçları yönetme konusunda kişisel becerilere, doğru finansal kararlar alabilme yeteneğine ve geleceğe yönelik olarak finansal araçlar için plan yapabilme gibi niteliklere yer verildiği görülmektedir (Eskici, 2014:4).

  • Globalleşme ile birlikte ticari sınırların ortadan kalması ve dünyada finansal piyasaların geniş bir arenaya yayılması sonucunda finansal araçların kullanımı kompleks bir duruma gelmiştir. Günlük hayatlarında bireyler, gerek alış veriş yaptıklarında gerekse kredi kartı ile yaptıkları işlemlerin mali tutarları ve faiz ve vergi ödemelerinde finansal kararlar vermek durumunda kalırlar. Söz konusu bu kararlar toplumu ve bireyleri tasarruf yapmaya itmektedir. Bireyler uzun vadede yapacakları planlamalarında bugünün etkili olacağını unutmayarak hareket etmelidir. Finansal anlamla bilgi ve yeterliliği bulunan bireyler kendilerini gelecekte bekleyen risklerin önceden farkında olabilmekte ve karşı karşıya kalabilecekleri olumsuzlukları zamanında engelleyebilmektedirler. Dolayısı ile bireylerin maddi zararlardan korunabilmeleri ve finansal risklere karşı önlem alabilmeleri için finansal okuryazarlık konusunda yeterli düzeyde bilgi birikimine sahip olmaları kaçınılmaz olmuştur (Sandal ve Yalçın, 2020:2217).

  • Finansal okuryazarlık, finansal piyasada yer alan her bir birey için büyük önem arz etmektedir. Bireylerin finansal refahı ve güvenirliği sağlayabilmelerinin yolu finansal okuryazar olmaktan geçmektedir. Son zamanlardaki gelişmeler ve değişimler neticesinde finansal okuryazarlığın önemi ve gerekliliği giderek artmaktadır (Arslan, 2020:231). Finansal okuryazarlığın bilinirliğini arttırmak amacıyla OECD yayınladığı çalışmada söz konusu değişimleri aşağıdaki gibi sıralamaktadır (Cihangir ve Ergin, 2015:497):  Finansal ürünlerin kompleks yapısı,  Finansal ürünlerin gittikçe artması,  Doğum oranlarının gün geçtikçe artması ve yaşam sürelerinin uzun olması,  Emeklilik sistemlerinde yaşanan değişiklikler,  Gelir düzeyindeki değişiklikler,  Finansal okuryazarlık seviyesinin düşük olması,  Sermaye piyasasında yaşanan değişiklikler.

  • Finansal okuryazarlık; bireyler, ülke ekonomisi ve finansal kuruluşlar için hayati derecede önem taşıyan bir kavramdır. Finansal okuryazarlığın önemine bireysel olarak değinildiğinde, bireylerin finansal kararlarında mikro açıdan daha az harcama yaparak daha çok tasarruflarına önem verdikleri gözlemleniyor olsa da makro açıdan bakıldığında yaptıkları tasarruflar ile finans ve sermaye piyasalarına yön verdikleri, finansal hizmet ve ürünlere olan talebi arttırarak ekonomik kalkınmaya katkıda bulundukları görülmektedir (Er ve Taylan,2017:298). Finansal okuryazarlık farklı cinsiyet, farklı yaş grubu farklı meslek ve farklı gelir düzeyine sahip toplumun birçok kesimine fayda sağlamaktadır. Finansal okuryazarlık düzeyi artan bireylerin hangi cinsiyette olduğu hangi yaş grubunda bulunduğu, hangi mesleği yaptığı ve hangi gelir düzeyine sahip olduğu önemsenmeksizin harcamalarına dikkat ettikleri, tasarruflarını arttırdıkları ve karşılaşabilecekleri riskleri kestirerek kontrol edebildikleri gözlemlenmektedir. Bireylerin finansal okuryazarlık düzeyinin iyileştirilmesi ile bireyler para yönetimi konusunda bilgilenecek rasyonel kararlar alarak harcamalarını yatırıma dönüştürecek ve finansal refah düzeyine ulaşacaklardır (Salman ve Esmeray, 2020:2005).

  • Finansal okuryazarlığın ülke ekonomisi ve finansal sistem açısından önemine değinildiğinde ise ülke ekonomisinin istikrarlı bir seyir izlemesinde finansal okuryazarlığın yadsınamaz bir etkisi bulunmaktadır. Finansal okuryazarlık yetisine sahip olan bireyler, harcamalarını yapmadan önce geniş bir yelpazede araştırmalar yapacak, alacakları ürünlerin özellikleri ve fiyatları ile mümasili olan ürünleri kıyaslayarak rasyonel kararlar alacak ve piyasanın canlanmasına katkı sağlayacaklardır. Böylelikle işlevi düşük ancak fiyatı yüksek ürünler tercih edilmeyecektir. Buna ilaveten finansal okuryazarlık düzeyi artan toplum kayıt dışı işlemlerden de uzak duracaktır. Tefecilik, kaçakçılık, dolandırıcılık gibi vergiyi azaltan, bütçe açıklarına ve haksız rekabete neden olan bu işlemlerden kaçınarak ekonomik rantabilitenin artmasına ve finansal istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacaklardır (Salman ve Esmeray, 2020:2005).

  • Temizel ve Bayram (2011), “Finansal Okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma” isimli yapmış oldukları çalışmalarında Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde eğitim gören öğrencilerin temel düzeyde finansal okuryazarlık seviyesini tespit etmeyi amaçlamışlardır. Yapılan araştırmanın sonucunda öğrencilerin finansal durumlarını yönetebilme konusundan kendilerini olduklarından daha başarılı gördükleri tespit edilmiştir. Buna ilaveten finansal okuryazarlık seviyesinin arttırılmasını sağlayacak programlara eğitim müfredatında yer verilmesi gerektiği ve bu konuda sürekli ve kapsamlı bir eğitim sunabilecek eğitim araçlarının kullanılmasının fayda sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.

  • Mercan vd. (2012), “Ekonomi Okuryazarlığına Yönelik Bir Araştırma” isimli yapmış oldukları çalışmalarını Ulaştırma Bakanlığına bağlı bir şubenin çalışanları üzerinde anket çalışması uygulayarak gerçekleştirmişlerdir. Yapılan çalışma sonucunda ankete katılım sağlayan şube çalışanlarının bireysel ekonomi kullanımı konusunda ileri seviyede oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

  • Çam ve Barut (2015), “Finansal Okuryazarlık Düzeyi ve Davranışları: Gümüşhane Üniversitesi Önlisans Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma” isimli yapmış oldukları çalışmalarında Gümüşhane Üniversitesi’nde ön lisans eğitimi gören öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeyini ve davranışlarını tespit etmeyi amaçlamışlardır. Araştırma eğitim gören 3520 öğrenci içinden belirlenen 400 öğrenci üzerinde anket yapılarak gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin yöneltilen sorulara verdikleri cevaplar arasında tutarsızlık olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuç neticesinde, ankete katılım sağlayan öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyelerinin yüksek olmadığı tespit edilmiştir.

  • Kılıç, Ata ve Seyrek (2015), “Finansal Okuryazarlık: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma” isimli çalışmalarında Gaziantep Üniversitesi’nin farklı fakülte ve bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeylerini farklı demografik özelliklere göre tespit etmeyi amaçlamışlardır. Araştırma 480 öğrenci üzerine anket uygulayarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyesinin %48 olduğu belirlenmiştir. Bayan öğrencilere nazaran erkek öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyesinin daha iyi olduğu ortaya konulmuştur. Buna ilaveten kredi kartı ve internet bankacılığı kullanımının finansal okuryazarlık seviyesinin belirlenmesinde kayda değer bir şekilde etkili olduğu görülmüştür.

  • Dilek, Küçük ve Eleren (2016), “Kastamonu Üniversitesi Öğrencilerinin Ekonomi Okuryazarlığı” isimli yapmış oldukları çalışmalarında önceki çalışmalarda geliştirilen ölçeklerde faydalanarak Kastamonu Üniversitesi’nde eğitim görmekte olan öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyesini tespit etmeyi amaçlamışlardır. Araştırma Kastamonu merkezinde yer alan Fakülteler ve Meslek Yüksekokulu olmak üzere 428 öğrenci üzerine yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin finansal okuryazarlık konusunda yeterli oldukları ve kendilerine güvendikleri sonucuna varılmıştır. Ayrıca elde edilen verilerin literatürde yer alan çalışma sonuçlarını desteklediği görülmüştür.

  • Elmas ve Yılmaz (2016), “Finansal Okuryazarlık: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma” isimli yapmış oldukları çalışmalarında, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde eğitim gören son sınıf öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerini ve buna ilaveten finansal okuryazarlığın demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini anket uygulayarak belirlemeyi amaçlamışlardır. Araştırma sonucunda ankete katılım sağlayan öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyelerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, bayan öğrenciler ile erkek öğrencilerin, birinci öğretim ile ikinci öğretim öğrencilerinin, kredi kartı kullananlar ile kredi kartı kullanmayan öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyeleri arasında kayda değer bir farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır.

  • Biçer ve Altan (2016), “Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık ile İlgili Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi” isimli yaptıkları çalışmalarında Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde eğitim görmekte olan öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyelerini tutum, ilgi, algı ve harcama olarak dört farklı biçimde incelemeyi amaçlamışlardır. Araştırma 1380 öğrenci üzerinde anket çalışması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, cinsiyete göre incelenen farklı biçimler arasında herhangi bir farklılık olduğu görülmemiştir. Algı açısından bakıldığında finansal açıdan eğitim gören öğrencilerin finansal okuryazarlık algılarının eğitim görmeyenlere nazaran daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Sınıf değişkeni baz alındığında ise ikinci sınıfta olan öğrencilerin algı düzeylerinin diğerlerine kıyasla yüksek olduğu, birinci sınıftaki öğrencilerin ise algı düzeyinin üst sınıflara nazaran düşük olduğu tespit edilmiştir.

  • Coşkun (2016), “ Üniversite Öğrencilerinin Finansal Davranış ve Tutumlarının Belirlenmesi: Finansal Okuryazarlık Algıları Üzerine Bir Araştırma” yapmış olduğu çalışmasında finansal okuryazarlık algısının finansal davranışları ve tutumları nasıl etkilediğini tespit etmeyi amaçlamıştır. Araştırma Manisa Celal Bayar Üniversite ön lisans öğrencileri üzerinde anket çalışması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma neticesinde, öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeyi %49,6 oranında tespit edilmiş ve finansal okuryazarlık düzeyi düşük olarak değerlendirilmiştir.

  • Baysa ve Karaca (2016), “Finansal Okuryazarlık ve Banka Müşteri Segmentasyonları Üzerine Bir Uygulama” isimli yapmış oldukları çalışmalarında Tokat merkez ilçede tarımsal, bireysel ve ticari olmak üzere segmente ayrılabilen banka müşterilerinin finansal okuryazarlık seviyelerini tespit etmeyi amaçlamışlardır. Araştırma sonucunda banka müşterilerinin finansal okuryazarlık seviyesinin yüksek

  • Çömlekçi (2017), “İslami Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi: Katılım Bankaların Müşterileri Üzerinde Bir Araştırma” isimli yapmış olduğu çalışmasında katılım bankalarının müşterilerinin İslami finansal okuryazarlık düzeyini tespit etmeyi ve finansal okuryazarlık düzeyinin demografik özelliklere göre farklı olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırma neticesinde katılım bankaları müşterilerinin İslami finansal bilgi düzeyleri ve finansal okuryazarlık düzeylerinin düşük seviyede olduğu kanısına varılmıştır.

  • Dağdelen (2017), “Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi ve Aydın İlindeki Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Üzerine Bir Uygulama” isimli yapmış olduğu çalışmada Aydın ilinde ve ilçelerinde faaliyet gösteren Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin finansal okuryazarlık seviyelerini belirlemeye çalışmıştır. Araştırmanın neticesinde Aydın ilinde ve ilçelerinde faaliyet gösteren meslek mensuplarının finansal okuryazarlık düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Demografik özellikler arasında yer alan eğitimin ve yaş faktörünün finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesinde etkisinin olduğu ancak cinsiyet faktörünün etkili olmadığı saptanmıştır.

  • Kaderli, Gümüş ve Danışman (2018), “Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi: Türk Silahlı Kuvvetleri Emekli Personeli Üzerinde Bir Araştırma” isimli yapmış oldukları çalışmalarında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmış olan emekli personelin finansal okuryazarlık düzeyini tespit etmeyi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışmakta olan personelde geleceğe dönük finansal farkındalık seviyesini arttırmayı amaçlamışlardır. Bu doğrultuda emekli personele anket yapılmıştır. Araştırma sonucunda Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli olan kişilerin, finansal okuryazarlık seviyesinin düşük olduğu belirlenmiştir.

  • Yücel ve Çiftçi (2018), “Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Düzeylerinin Bazı Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi” isimli yapmış oldukları çalışmalarında üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeyini ölçmeyi ve demografik değişkenlerle olan ilişkisini tespit etmeyi amaçlamışlardır. Araştırma, Hacettepe ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde okumakta olan 300 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin %45’nin finansal okuryazarlık konusunda orta düzeyde bilgi sahibi olduğu, %38,6’sının ise finansal okuryazarlık konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olduğu belirlenmiştir.

  • Doğan (2019), “Türkiye Finansal Okuryazarlık Araştırması” isimli yapmış olduğu çalışmasında Türkiye’de hayatlarını sürdüren bireylerin finansal okuryazarlık düzeyini tespit etmeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda; 25 farklı ilde, Borsa İstanbul’da hisse senedi alım satımı yapmakta olan, kamu ve özel sektör çalışanları, yatırımcılar, serbest meslek ile uğraşanlar, emekli olanlar ve öğrenciler üzerine toplamda 2.300 kişiye anket uygulamıştır. Araştırma neticesinde Türkiye geneli finansal okuryazarlık düzeyi %52,49 olarak belirlenmiştir. Buna ilaveten hisse senedi alım satımı yapan yatırımcıların, borsada yatırımı olmayan bireylere nazaran finansal okuryazarlık düzeylerinin bariz bir şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların finansal okuryazarlık düzeyinin; demografik özelliklere göre farklılık gösterdiği ortaya konulmuştur.

  • Yalçın ve Öztürk (2019), “Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesine Yönelik Türkiye’de Üniversite Öğrencilerine Yönelik Yapılan Çalışmalar” isimli yapmış oldukları çalışmalarında, finansal okuryazarlık seviyesinin belirlenmesine ilişkin ülkemizde gerçekleştirilen araştırmaların tetkik edilmesi sonucunda üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık seviyelerini belirlenmeyi amaçlamışlardır. Öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeyi sadece genel hatlarıyla ele alınmıştır. Munzur Üniversitesi’nde gerçekleştirdikleri çalışması sonucunda düşük ve orta düzeyde finansal okuryazar olan bireylerin bu alanda geliştirilmesine ilişkin akademik çalışmaların arttırılması gerektiği, ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim verilmesinin büyük önem taşıdığı kanısına varılmıştır.

  • Sandal ve Yalçın (2020), “S.M.M.M’lerin Finansal Okuryazarlık ve Finansal Tablo Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Tunceli ve Elazığ Örneği” isimli yapmış oldukları çalışmalarında Tunceli ve Elazığ’da faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının finansal okuryazarlık ve finansal tablo okuryazarlık düzeylerini tespit etmeyi amaçlamışlardır. Araştırmanın hedef kitlesini oluşturan muhasebe meslek mensuplarına demografik ve finansal bilgilere ilişkin soruların yer aldığı anket çalışması uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda meslek mensuplarının kavramsal ve güncel konular açısından yeterli düzeyde bilgileri bulunmadığı ancak finansal okuryazarlık düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

  • Salman ve Esmeray (2020), “ Finansal Okuryazarlık: Muhasebe ve Finansman Eğitimi Alan Öğrencilere Yönelik Bir Araştırma” isimli yapmış oldukları çalışmalarında lisans ve ön lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerin belirlenen parametreler ile finansal okuryazarlık seviyeleri arasında fark bulunup bulunmadığını belirlemeyi ve hedef kitleyi oluşturan öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyelerini tespit etmeyi amaçlamışlardır. Araştırma Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde muhasebe ve finansman eğitimi alan öğrenciler üzerinde anket çalışması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin kredi kartı kullanımına bağlı olarak finansal okuryazarlık seviyelerinin değişmediği, ancak internet bankacılığı kullanımına bağlı olarak finansal okuryazarlık seviyelerinin değiştiği gözlemlenmiştir. Buna ilaveten öğrencilerin eğitim gördükleri bölüm ve sınıfları dikkate alındığında verdikleri cevapların doğruluğu ile finansal okuryazarlık seviyeleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir.

  • Arslan (2020), “Üniversite Öğrencilerinde Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği” isimli yapmış olduğu çalışmasında üniversite eğitimi alan öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyesini ve finansal okuryazarlığın demografik özelliklerle bağlantılı olup olmadığını belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerine anket çalışması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma neticesinde, öğrencilerin %56,7’sinin finansal okuryazarlık düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Bayan öğrenciler ile erkek öğrenciler kıyaslandığında bayan öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyelerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Bölümler bazında bakıldığında ise en başarılı bölümün Bankacılık bölümü olduğu en başarısız bölümün ise İşletme bölümü olduğu ortaya konulmuştur.

  • Oktay ve Göker (2020), “Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Bireylerin Tasarruf Eğilim Üzerindeki Etkisi: Kırıkkale Üniversitesi Akademik ve İdari Personeli Üzerine Bir Araştırma” isimli yapmış oldukları çalışmalarında finansal okuryazarlık seviyesinin bireylerin tasarruf eğilimi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamışlardır. Bu doğrultuda Kırıkkale Üniversitesinde bulunan fakülteler ve yüksekokullarda görev yapan 438 akademik ve idari personel üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonucunda temel düzey ve ileri düzey finansal okuryazarlık düzeyi ile tasarruf eğilimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

  • Arslan, Ö. (2020). Üniversite öğrencilerinde finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(1), 227-257.

  • Baysa, E., Karaca S.S. (2016). Finansal okuryazarlık ve banka müşteri segmentasyonları üzerine bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (71),109-126.

  • Biçer, E.B., Altan, F. (2016). Öğrencilerinin finansal okuryazarlık ile ilgili tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(4), 501

  • Cihangir, M., Ergin, E. (2015). Finansal okuryazarlığın temel düzeyde incelenmesi: Osmaniye ilinde ankete dayalı bir araştırma. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(13), 492-511.

  • Coşkun, S. (2016). Üniversite öğrencilerinin finansal davranış ve tutumlarının belirlenmesi: finansal okuryazarlık algıları üzerine bir araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(7), 2257-2258.

  • Çam, A. V., ve Barut, A. (2015). Finansal okuryazarlık düzeyi ve davranışları: Gümüşhane Üniversitesi önlisans öğrencileri üzerinde bir araştırma. Küresel İktisat ve İşletme Çalışmaları Dergisi, 4(7), 63-72.

  • Çömlekçi, İ. (2017). İslami finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi: Katılım bankaların müşterileri üzerinde bir araştırma. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 16(63), 1423-1439.

  • Dağdelen, T. (2017). Finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi ve Aydın ilindeki serbest muhasebeci mali müşavirler üzerine bir uygulama (Tez No. 472186) [Yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.

  • Dilek, S., Küçük, O., Eleren, A. (2016). Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin ekonomi okuryazarlığı. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(7), 1865-1878.

  • Doğan, M. (2019). Türkiye finansal okuryazarlık araştırması. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi,54 (4), 1602-1620.

  • Elmas, B. ve Yılmaz, H. (2016). Finansal okuryazarlık: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri üzerine bir çalışma. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(1), 116-140.

  • Ergün, K. (2018). Üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlığı: Balıkesir Üniversitesi örneği (Tez No. 527973) [Doktora tezi, Balıkesir Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.

  • Eskici, Y. (2014). Seçilmiş ülke örnekleriyle finansal okuryazarlığın önemi ve tasarruflar üzerindeki etkileri, [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi]. Adnan Menderes Üniversitesi.

  • Gerek, S., Kurt, A.A. (2011). Ekonomi okuryazarlığı ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30(1), 59-73.

  • Göker, İ.E., Oktay, M. (2020). Finansal okuryazarlık düzeyinin bireylerin tasarruf eğilim üzerindeki etkisi: Kırıkkale Üniversitesi akademik ve idari personeli üzerine bir araştırma. İşletme Akademisi Dergisi, 1(1), 34-55.

  • Kaderli, Y., Gümüş, U.T., Danışman, E. (2018). Finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi: Türk silahlı kuvvetleri emekli personeli üzerinde bir araştırma. Finans ve Bankacılık Çalışmaları Dergisi, 5(5), 52-70.

  • Kılıç, Y., Ata, H.A. ve Seyrek, İ.H. (2015). Finansal okuryazarlık: üniversite öğrencilerine yönelik bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (66), 129-150.

  • Mercan, N., Oyur, E., Altınay A., Aksanyar Y. (2012). Ekonomi okuryazarlığına yönelik bir araştırma. Ekonomi Bilimleri Dergisi,4(2), 109-118.

  • Öztürk, M.E., Yalçın, Z. (2019). Finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesine yönelik Türkiye’de üniversite öğrencilerine yönelik yapılan çalışmalar. Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler

  • Salman, Ü.N., Esmeray, A. (2020). Finansal okuryazarlık: muhasebe ve finansman eğitimi alan öğrencilere yönelik bir araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 12(2), 2002-2016.

  • Sandal, A., Yalçın, Z. (2020). S.M.M.M’lerin finansal okuryazarlık ve finansal tablo okuryazarlık düzeyinin belirlenmesine yönelik bir araştırma: Tunceli ve Elazığ örneği. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(4), 2216-2230.

  • Temizel, F., Bayram, F. (2011). Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğrencilerine yönelik bir araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12(1), 73-86.

  • Tetik, N. (2019). Türkiye’nin finansal okuryazarlık düzeyi: literatür taraması ve sonuçların değerlendirilmesi. Journal of Turkish Studies, 14(6), 3505-3524.

  • Yücel, S., Çiftçi N. (2018). Üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin bazı demografik değişkenler açısından incelenmesi. İnönü Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi,

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics